BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Konašenkov: Od početka Specijalne vojne operacije uništeno 372 aviona, 200 helikoptera, 2882 bespilotne letelice, 401 sistem PVO, 3836 artiljerijskih jedinica

Konašenkov: Od početka Specijalne vojne operacije uništeno 372 aviona, 200 helikoptera, 2882 bespilotne letelice, 401 sistem PVO, 3836 artiljerijskih jedinica
15.01.2023. god.
Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije o Specijalnoj vojnoj operaciji za 15.01.2023. godine

Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije o Specijalnoj vojnoj operaciji za 15.01.2023. godine koji je predstavio general Igor Konašenkov: 

- 14. januara 2023. godine izveden je raketni napad na vojni sistem komandovanja i kontrole Ukrajine i povezane energetske objekte. Svi objekti su pogođeni. Cilj je postignut.
 
- Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da izvode specijalnu vojnu operaciju.
 
- Na kupjanskom pravcu, jedinice 14. i 92. Mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine pretrpele su gubitke u vazdušnim udarima i artiljerijom snaga Zapadnog vojnog okruga u oblastima naselja Dvurečnoe, Sinkovka, Harkovska oblast i Novoselovskoe, Lugansk Narodna Republika. Usljed udara jedinica Zapadnog vojnog okruga na ovom pravcu, uništeno do 50 ukrajinskih vojnika, jedno borbeno oklopno vozilo i dva vozila.
 
- Na krasno-limanskom pravcu, artiljerijska vatra formacija Centralnog vojnog okruga, armijske i jurišne avijacije nanela je gubitke jedinicama 66. i 92. Mehanizovane i 95. Vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Makejevka, Stelmahovka i Kuzmino Luganska Narodna Republika. Pored toga, artiljerijskim udarima i dejstvima jedinica Vazdušno-desantnih snaga odbijen je napad jurišnih grupa 71. Brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Červonaja Dibrova u Luganskoj Narodnoj Republici. Kao rezultat udara, neprijatelj je vraćen na prvobitne položaje. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu su više od 115 vojnika, tri borbena oklopna vozila i tri kamioneta.
 
- Na donjeckom pravcu jurišni odredi, u saradnji sa jedinicama Vazdušno-desantnih snaga, uz podršku armijske avijacije, raketnih trupa i artiljerije Južnog vojnog okruga, postigli su uspeh u pravcu severne periferije grada Artemovska Donjecke Narodne Republike i železničke stanice Sol. Tokom borbi uništeno je više od 80 ukrajinskih vojnika, dva tenka, tri borbena oklopna vozila i tri automobila.
 
- Na južno-donjeckom pravcu, artiljerijske i motorizovane jedinice Istočnog vojnog okruga, kao i morska pešadija Pacifičke flote, naneli su gubitle koncentraciji ljudstva OSU u rejonima naselja Vladimirovka i Vuhledar Donjecke Narodne Republike. Takođe, uništena je diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Sladkoe. Gubici Oružanih snaga Ukrajine su 50 vojnika, tri kamioneta i jedan automobil.

- Operativno-taktička avijacija, raketne trupe i artiljerijska grupa trupa Oružanih snaga Ruske Federacije u rejonu naselja Konstantinovka Donjecke Narodne Republike neutralisale su skladište municije i remontnu bazu za višecevne raketne sisteme.

- Takođe su neutralisane 103 jedinice artiljerije na vatrenim položajima Oružanih snaga Ukrajine, kao i ljudstvo i vojna tehnika u 123 rejona.
 
- Tokom kontrabaterijske borbe uništeni su: artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje u rejonu naselja Šljahovoje, Hersonska oblast; haubica D-20 kod naselja Krasni Liman Donjecke Narodne Republike; samohodna haubica 2S3 „Akacija“ u rejonu naselja Umanskoe Donjecke Narodne Republike; dve haubice Msta-B u oblastima naselja Georgijevka i Skudnoe Donjecke Narodne Republike; dve samohodne haubice „Gvozdika“ u oblastima naselja Guljajpolje, Zaporoška oblast i Ševčenko, Donjecke Narodne Republike; Haubica D-30 kod Serebrjanke, Donjecka Narodna Republika. Pored toga, u oblasti naselja Konstantinovka Donjecke Narodne Republike, uništen je protivbaterijski radar AN/TPK-36 američke proizvodnje.

- Dve ukrajinske bespilotne letelice su uništene u oblastima naselja Nikoljskoje Donjecke Narodne Republike i Krasnorečenskoe Luganske Narodne Republike. Osim toga, u oblastima naselja Kremenaja, Lisičansk, Luganska Narodna Republika, Vasiljevka, Podgornoje i Novomihajlovka, Zaporoška oblast presretnuto je osam raketa višecevnih raketnih sistema "Hajmars" i "Uragan".


 
- Ukupno, od početka specijalne vojne operacije uništeno je 372 aviona, 200 helikoptera, 2882 bespilotne letelice, 401 protivvazdušni raketni sistem, 7525 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 982 borbena vozila višecevnih raketnih sistema, 3836 artiljerijskih jedinica, kao i 8052 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.


Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Ministerstvo oboronы RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ukrajinske formacije pojačavaju intenzitet raketnih napada na Krim. Za nedelju i po izvršeni su napadi na Džankoj i rt Tarhankut, a večeras - na Simferopolj i ponovo na Džankoj....


Zapadni svet je napustio klasični liberalizam u korist nove verzije definisane vladavinom manjina i „budnosti”, objasnio je ruski filozof




Ostale novosti iz rubrike »